Island • Pozor na tunel pri Akureyri

Pri Akureyri tento rok (2019) otvorili nový tunel. Jeden by sa nazdával, že bude rovnako užitočný ako ten prvý na Ringroad, ktorý premosťuje (vlastne pretuneluje) Hvalfjörður pri Akranes. Ten je skvelý - cestu skráti asi o 42 kilometrov a vyše pol hodiny. Pritom stál celkom primerane, aj keď mýto rokmi stúplo až ku siedmim eurám. Vyberalo sa v búdke - jednoduché, jasné. Navyše, tunel sa už zaplatil a dnes je zadarmo. Ale ten nový pri Akureyri je čistá pasca na turistov, a aj medzi domácimi sa často hovorí o vyhodených peniazoch.

Samotný tunel je dlhý 7,8 km, cestu skráti asi o 16 km, časovo však ide ledva o osem až desať minút. A platenie samé osebe je čistá zákernosť. Platí sa cez web, ale táto informácia je napísaná tými najmenšími písmenami na značke, je nemožné ich prečítať počas jazdy. Treba zastaviť, čo - samozrejme - nikto nerobí, pretože tie malé písmenká nevzbudzujú pocit, že ide o niečo tak dôležité, ako je spôsob platenia. Očakáva mýtnu búdku.

Ale tu teda nie. Vodič musí zastaviť a zaplatiť cez web www.veggjald.is/en, cena za prejazd osobného auta je 1500 ISK (podľa kurzu asi 11 €) do troch hodín po prejazde. Ak to nestihne, po troch hodinách je cena 2500 ISK (18,50 €). Ručím za to, že každý, kto cez ten tunel ide poprvýkrát, tých „ušetrených“ 10 minút strávi zastavením, čítaním značky a ťukaním do mobilu. Celková úspora sa tak rovná len úspore na palive mínus cena za tunel. Druhýkrát by to už bolo rýchlejšie, ale - nikto cez ten tunel druhýkrát dobrovoľne nepôjde, lebo už bude vedieť, že za tie peniaze nestojí...

Navigačné tabule, samozrejme, o žiadnej alternatívnej ceste neinformujú. Tou alternatívou je pôvodná Ringroad. V smere od Akureyri treba na kruhovom objazde vyjsť výjazdom na Grenivík (cesta č. 83), asi po desiatich kilometroch na ten Grenivík neodbočiť a pokračovať po hlavnej rovno, akurát číslo cesty sa zmení na 84. Tá vystúpa do priesmyku vo výške 300 metrov a potom klesá nadol, po ďalších desiatich kilometroch sa znova napojí na Ringroad z tunela.
V opačnom smere do Akureyri je správnu odbočku dosť ľahké prehliadnuť, je (asi len zatiaľ) neznačená a prvých pár metrov rozbitá, nevzbudzuje dôveru. Ale po tých pár metroch sa znova zmení na krásnu rovnú a širokú cestu. Nečudo, až do otvorenia tunela to bola rýchla Ringroad. Odbočka doprava (link na mapu) sa nachádza 18 km za Goðafossom, asi 100 m za mostom cez rieku Fjnóská. Podotýkam, že zjazd z priesmyku je v tomto smere veľmi panoramatický, s peknými výhľadmi na otvárajúci sa fjord.
Cesta cez tunel sa oplatí len výnimočne. Napríklad keď je v priesmyku poľadovica, v zlom počasí, alebo keď sa jednoducho človek ponáhľa a do tých troch hodín dorazí do cieľa, kde to mýto zaplatí (a hlavne nezabudne).

Mimochodom, domáci jazdia dookola. To o zmysluplnosti tunela hovorí za všetko. Či sa prejazd tunelom oplatí vám si musíte rozhodnúť sami. Varovanie ste dostali.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára